История на театралното ателие

Театрална школа в 107 Основно училище съществува още от откриването на училището преди  75 години. Първоначално е била открита като детски драматичен състав, в който децата от забавачката и децата от училищните класове са посещавали след предварителен подбор. Ръководители са били учители от училището.

През годините се наричало кръжок по актьорско майсторство, театрална група и как ли още не.

В областта на театралното изкуство 107 основно училище е с изградени здрави традиции. Стремежът на учителите е да се възпитава у децата любов към изкуството, като се използват възможностите на училищната самдейност, за да се развиват висока емоционална интелигентност и умения за общуване чрез театъра.

От 1980 до 1982г. кръжокът по театър се ръководи от г-жа Магдалена Ангелова, като след това е прехвърлен към тогавашния Дворец на пионерите (намиращ се по това време в сградата на днешната духовна  Семинария). Там се обучават деца до закриването на двореца.

От 1990 до 1996 година клубът по актьорско майсторство се ръководи от г-жа Ангелина Маринова- актриса и кино режисьор.

В периода от 1997 до 2002 година театрално ателие функционира в 107 училище, като се ръководи от професионални актьори, преподаватели в тогавашния Център за работа с деца Лозенец, а по- късно преобразуван в Столичен център за работа с деца. Ръководители на ателиета са Магдалена Ангелова, Виолета Ерменкова, Ефросина Николова, Албена Казакова - доказани театрални педагози в СтЦРД.

От 2002 година до 2004 година дейността продължава, но в съвсем в намален състав. Ръководител на ателието е Данко Калапиш. През 2004 година е предвиден специален учебен час в рамките на целодневното обучение на първокласниците с наименование "Актьорска работилничка", като часа е задължителен за всички ученици. Историята не спира до тук. През следващата учебна година е създадено театрално ателие за учениците от втори клас в рамките на клуб "Енциклопедия" към Народно читалище "Пробуда- Лозенец". Отново ръководител на формацията е Данко Калапиш. От учебната 2007 /2008 година е създадено "Театрално ателие" за учениците от първи клас в рамките на целодневната организация на учебния процес, в часовете предвидени за дейности по интереси. Ръководител на интереси "Театрално ателие "  за първи клас е г-жа Цветка Колева. Изявите на театралното ателие продължават на училищни концерти и на самостоятелно организирани и подготвени концерти и представления.

От учебната 2009 /2010 година в 107 ОУ функционират 3 групи на театралното ателие с ръководители г-жа Цветка Колева и г-н Данко Калапиш. 

По повод Колeдните и новогодишните празници  участниците в театралните ателиета проведоха втори по ред благотворителни представления съвместно с   участниците от с дейностите Приложно ателие, Моден дизайн, Сръчни ръце, Приказен свят, които показаха и разпродaоха свои изделия и картини.  

През месец Май 2010 година с невероятно голям успех е представена пиесата "Златното момиче". Представлението предизвиква невероятно голямо възхищение у публиката.

От учебната 2010/2011 година в рамките на театралното ателие вече функционират 4 групи - 1, 2, 3-4, 5 клас. След дълго прекъсване се появява и група в прогимназиален курс, именно в 5 клас.

Ръководители на групите са както следва:

1 клас - Цветка Колева

2-3 клас - Цветка Колева

4 клас - Цветка Колева

5 клас - Данко Калапиш

В навечерието на Рождество Христово всички участници проведоха своя традиционен коледен празник, когато участниците представиха своите три пиеси - "Да посрещнем дядо Мраз" - 1,2 клас, "Откъде идват бебетата" - 3-4 клас и "Нощна птица". За пъви път малката и стара зала на Семинарията побира толкова многобройна публика - 120 седящи и около 50 правостоящи зрители. Успехът на децата е нечуван в историята на театралното ателие. На пиесите присъства е авторката на пиесите - Теодора Попова - преподавател в НАТФИЗ и куклен режисьор, която поздвравява децата и им пожелава да се видят и на професионалните сцени.

 

 


За връзка

DANKO KALAPISH


PROJECT COORDINATOR 

NOELIA PECINO MARIN 
 
 
REUS, CATALAN,SPAIN